Historia chleba

Nadrzędna kategoria: Artykuły Utworzono: wtorek, 14 czerwiec 2016 Opublikowano: wtorek, 14 czerwiec 2016 Drukuj E-mail

9 czerwca w ramach realizowanego programu nauczania uczniowie klasy III wraz z wychowawczynią udali się do Wierzchosławic, gdzie w Muzeum Wincentego Witosa poznawali "Historię chleba". Celem warsztatów było poznanie tradycji i kultury wsi oraz zwyczaju wypieku chleba domowego, rozwijanie zdolności manualnych, wrażliwości oraz zmysłu plastycznego. Istotnym aspektem zajęć było również poszerzenie wiedzy historycznej. Uczestnicy przekonali się, że chleb "nie pochodzi ze sklepu…".

Następnie dzieci przeniosły się na wieś, do tradycyjnego domu krytego strzechą, w którym oglądały dawne warunki życia oraz sposób wypieku chleba. Tradycję połączono z nowoczesnością bowiem dla zobrazowania historii wykorzystana została prezentacja multimedialna.  Odbył się tam również pokaz różnych gatunków mąki, a dzieci samodzielnie grupowały ją do ziaren zboża. Podczas warsztatów uczestnicy zapoznali się z etapami produkcji chleba oraz naczyniami, których dawniej używano: dzieża, niecka, opołka. Kolejne zadanie polegało na samodzielnym formowaniu ciasta chlebowego oraz wkładanie i wykładanie bochnów z pieca chlebowego. Dla utrwalenia opowieści o chlebie przeczytano wiersz pt. "Abecadło o chlebie" Władysława Bełzy. Na zakończenie zajęć każdy uczestnik samodzielnie wykonał „stróża udanych wypieków” – anioła ze słomy, a wykonaną kukiełkę zabrał do domu. Warsztaty okazały się bardzo ciekawe i uczniowie pełni wrażeń wrócili do szkoły.

Odsłony: 7219

Adres

Publiczna Szkoła Podstawowa w Woli Dębińskiej

Wola Dębińska 330
32-852 Dębno

Tel/Fax +48 14 6658218
E-mail: dyrektor@szkolawola.home.pl

Losowe zdjęcia

How To Be Mean To Kids
Click!

 

  

 Gmina Dębno DCK Dębno BiP Kuratorium Oświaty OKE

@@

 

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Dowiedz się więcej: Polityka prywatności.

  Akceptuję cookies z tej strony.