Wycieczka do piekarni

Opublikowano: niedziela, 28 październik 2018

Skąd się bierze chleb? Jak wygląda proces wypiekania? Kiedy chleb jest jasny a kiedy ciemny? Czy piekarz pracuje nocą? Aby poszukać odpowiedzi na te pytania, uczniowie klasy III wraz z wychowawcą Magdaleną Hepner-Widło oraz panią Małgorzatą Brzuchacz 18 października 2018 r. udali się do piekarni Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska w Woli Dębińskiej. Podczas wycieczki dzieci miały możliwość zobaczyć piekarnię od środka. Z wielkim zainteresowaniem przyglądały się pracy piekarza, poznały etapy powstawania pieczywa oraz produkty potrzebne do wypieku. Kierownik piekarni pan Kazimierz Roczniak pokazał dzieciom sposoby zaplatania chałek, rogali oraz bułeczek. Największą atrakcją było samodzielne wykonanie różnorodnych wyrobów. Duże wrażenie wywarł na uczniach ogromny piec, do którego każdy włożył swoje wypieki na wielkich łopatach. Najmilszym momentem całej wycieczki była chwila, w której dzieci mogły skosztować własnych cieplutkich wyrobów. Dzięki tej lekcji uczniowie poznali, z jakim trudem powstaje chleb.

Dziękujemy panu Kazimierzowi za niezwykle ciepłe przyjęcie oraz podzielenie się z nami fachową wiedzą.

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Dowiedz się więcej: Polityka prywatności.

  Akceptuję cookies z tej strony.